miércoles, 3 de noviembre de 2010

"No es verdad ángel de amor" VS. "trick or treat"

"¿No es verdad, ángel de amor,
que en esta apartada orilla,
más pura la luna brilla,
y se respira mejor?"
Aquestos famosos versos de Don Juan Tenorio, l’obra teatral més famosa del poeta José Zorrilla, varen eixir el passat 1 de novembre de la boca d’alguns actors espanyols, que s’encarregaren de mantenir viva la tradició d’interpretar l’obra de Zorrilla el dia de Tots Sants.

Jordi Rebellón va ser un dels actors que va encarnar a Don Juan Tenorio. Aquest és un dels moments de la representació de l'obra que va tenir lloc, com tots els anys des de fa un quart de segle, al Palau Arquebisbal de Alcalá de Henares. Foto: ABC

Però qui sabia que donar vida a l’obra de Don Juan Tenorio és a Espanya un costum de la Festa de Tots Sants?

El “fenomen Halloween” està guanyant cada vegada més terreny. S’ha apoderat de tots els racons: el trobem a les escoles, als carrers, a les tendes de roba, als supermercats... pràcticament TOT ens recorda que s'apropa Halloween, eixa festa d’origen anglosaxó que ara està tan de moda, però que ningú sap ben bé per què la celebrem. El que passa es que entre tants fantasmes, bruixes, monstres i carabasses ens oblidem d'altres aspectes que sí són tradició al nostre territori.

Per què es representa Don Juan Tenorio l’1 de novembre?
Si donem un repàs a la història, podrem comprovar com mesclar el dia dels difunts i el teatre no és res nou. A més, la història de Don Juan Tenorio té un “plus” en aquest sentit, ja que algunes de les escenes més importants es desenvolupen en un cementeri. No és la primera obra d'aquest gènere, ni l'única representació teatral per a recordar els difunts.


Aconseguirà substituir la frase de estrella de Halloween “truco o trato” els versos de Don Juan Tenorio? 

7 comentarios:

  1. No es tracta que ens tanquem al fet de conèixer i gaudir d'altres pobles i de les seues tradicions i costums. El que hem d'intentar és que no substituisquen a les nostres. En cada lloc es pot celebrar un mateix esdeveniment de forma diferent . Això és interesant conèir-ho, però asegurant-nos de mantenir les tradicions que ens són pròpies a nosaltres i que, fins i tot,formen part de les nostres vivències.

    ResponderEliminar
  2. La gente más joven no sabe que durante muchos años era casi "obligado" ver en televisió Don Juan Tenorio. Los que son de mi edad (un poco mas "mayorcitos") hemos visto esta obra en la festividad de Todos los Santos; pero también "Rey de Reyes", "Benhur", y "Los 10 Mandamientos" en Semana Santa. Claro, entonces no teniamos mas que dos canales en nuestros aparatos de T.V. Las pelis no estan nada mal,son "superproducciones" pero ya nos las sabemos de memoria. Me alegro de la evolución y los cambios que en este sentido estamos experimentando.

    ResponderEliminar
  3. Jo sóc mestra i treballe amb els xiquets d'infantil.Aquest curs estic en el nivell de 4 anys. Una setmana abans del pont de Tots sants, ja em deien alguns xiquets de la classe que "anaven a anar a Hallowen"a la casa d'un d'ells, que les mares s'anaven a disfressar de tal cosa, els pares de tal altra i a ells els havien comprat la disfressa de ..., que anaven a sopar açò i després tots jugaríen a allò,... i a mi no em pareix mal. No és una festa nostra, l'hem "importada", però en família i amb els amics s'ho passaren d'allò més bé!.

    ResponderEliminar
  4. Es importante que nos esforcemos en fomentar la cultura, en mantener las tradiciones, despertando el interés de niños y jóvenes por "conocer".Participar en las fiestas de otros pueblos nos ayuda a entenderlas mejor y nos abre una puerta para saber más sobre esa gente, su cultura, sus vivencias y sus tradiciones. No creo que asumir una fiesta que no es nuestra suponga una "amenaza", ni venga a substituir a nuestra tradición. En todo caso,habrá que preguntarse si lo que ocurre es que nosotros no nos estamos esforzando lo suficiente en transmitir esa costumbre o esa tradición.

    ResponderEliminar
  5. ¡Me encantan los dulces de Todos los Santos!No creo que esto se pueda sustituir; es más, después de unos buenos sustos (da igual que sean dados que recibidos) deben sentar esos panecillos... ¡de muerte!

    ResponderEliminar
  6. ¡Uf!¡ El "imperialismo británico" hasta en la sopa! No, no, a mi no me gusta nada esa moda de "Hallowen". Esos disfraces que suelen ser de mal gusto, esas caras y esos gritos,... ¡Qué horror! La gente no está bien de la cabeza.

    ResponderEliminar
  7. Espartaco diu...
    Fins a quin punt està influenciada la nostra cultura per la cultura britànica?? No sols hem importat aquesta festa, sino, fins i tot, les maneres de denominar totes aquelles coses que utilitzem en el nostre vocabulari diàriament (hoquei, futbol, disk jockey, glamour,magazine,...i moltíisimes més)

    ResponderEliminar