Què diuen els documents filtrats per Wikileaks?

LA MAJOR FILTRACIÓ DE LA HISTÒRIA

El 28 de novembre de 2010 passarà a la historia com en dia en que l’organització  Wikileaks va filtrar més de 250.000 documents secrets de l’Administració central nord-americana, deixant al descobert els secrets de la política exterior dels EE.UU.

LOS PAPELES DEL DEPARTAMENTO DEL ESTADO AL DESCUBIERTO


LES CLAUS
  1. Els documents filtrats. Es tracta de comunicacions enviades des de l’Administració central nord-americana (Departament d’Estat, de Defensa...) cap a les diferents ambaixades que EE.UU. té a altres països. 
  2. Un total de 251.287 documents són el resultat de la polèmica filtració. Es centren especialment en els últims anys del període comprés entre desembre de 1966 i febrer de 2010.
  3. Afecten pràcticament a tots els països del  món (tots amb els que EE.UU. té algun tipus de relació), encara que la majoria fan referència a Iran , Pakistan, Afganistan, Turquia i Rússia.
  4.  Antecedents. Aquesta és la tercera filtració de Wikileaks; al mes de juliol l’organització va fer públics 76.607 informes sobre la guerra d’Afganistan, i el passat 22 d’octubre va filtrar 391.832 documents sobre les operacions militars en Irak i el paper de les tropes nord-americanes i iraquianes al territori.
  5.  Qui són els responsables de les filtracions? Aquesta és la major incògnita. Una connexió xifrada permet que qualsevol persona puga enviar de manera anònima i sense deixar cap rastre a Wikileaks. De moment sols hi ha una persona detinguda, un soldat nord-americà -pertanyent al departament d’intel·ligència Bradley Manning- acusat d’entregar a Wikileaks documents secrets.

PEL QUE FA A ESPANYA...
Existeixen aproximadament 10.000 documents referents –directa o indirectament- a  al nostre Estat, així com 3.600 comunicacions de l’ambaixada nord-americana a Madrid. Aquestos documents filtrats afecten al Govern, al Rei, a la judicatura, al món empresarial i a les altes institucions de l’Estat.


Per a informació més detallada es pot consultar tota la informació l’edició digital del diari El País, un dels mitjans de comunicació que, junt a altres com The New York Times, The Guardian, Der Spiegel o Le Monde té accés directe als documents filtrats i s’està encarregat de destapar i difondre les dades més rellevants d’aquestos informes. De tota manera (com que el tema va per a llarg) continuaré fent un seguiment, i aquesta pàgina s’anirà actualitzant a mesura que vagen sorgint noves informacions.

P.D.:  El Pentàgon ha demanat a la premsa que no divulgue els documents

6 comentarios:

  1. No teniu por de que vos acusen de escampar la trama de les filtracions, sou molt valents, ara falt q filtreu vosaltres algun document també de Gurtel

    ResponderEliminar
  2. De tant en tant es complix: "La realitat supera la ficció..."

    ResponderEliminar
  3. No és extrany que hi hagen filtracions de documents. El que passa és que esta vegada el país és EEUU, han eixit a la llum molts documents, i que abarquen situacions en un període molt ample. En raó diuen que les filtracions són "històriques"!

    ResponderEliminar
  4. Jaja! el Pentàgon que demane el que vullga. Les persones tenim el dret a la informació. Una vegada s'ha fet públic, que se li done difusió.

    ResponderEliminar
  5. Mare meua! Quin rebombori! Però realment,hi ha per a tant?

    ResponderEliminar
  6. Com quedarà açò? Realment es podrà traure profit de les filtracions?

    ResponderEliminar