lunes, 8 de noviembre de 2010

El Papa... en CATALÀ

Dues ciutats, dos emblemàtic temples, milers de persones, centenars de mitjans de comunicació, el major dispositiu de seguretat mai desplegat... tot per a rebre la visita del màxim representant de l’Església Catòlica; Joseph Ratzinger, o el que és el mateix, el Papa Benet XVI.

El Papa, durant el recorregut a Santiago. Efe

 Santiago i Barcelona han sigut, durant aquest cap de setmana, els dos punts de trobada de milers de fidels. Una xifra que no està massa clara ja que, segons els càlculs d’alguns mitjans de comunicació, han sigut només 100.000 devots els que amb prou feines han acudit a Barcelona, mentre que el Vaticà i l’Ajuntament eleven la xifra fins als 250.000, una quantitat que, de tota manera, no arriba –ni de lluny- a les 400.000 persones que havien previst que acudirien en un principi.

 Ha sigut, per tant, una visita que no ha complit amb les expectatives previstes a causa de la limitada capacitat de convocatòria de Benet XVI. Els que esperaven que es produira una multitudinària visita semblant a la de Joan Pau II en 1982 varen emportar-se una bona decepció, començant per l’Arquebisbat i acabant pel sector de l’hostaleria, que guardava importants esperances. En total, més de 1,7 milions d’euros invertits en un esdeveniment que ha produït més polèmica que concòrdia. 

QUÈ HA DIT BENET XVI?

Durant la cerimònia celebrada en Barcelona, el Papa va tenir temps per a pronunciar algunes paraules en llengua catalana (tot un detall).

En el nom del pare, del fill i de l’esperit sant. Que la gràcia i la pau siguin amb tots vosaltres”. Les primeres paraules de la cerimònia que Benet XVI va oficiar el diumenge dia set... en català.



I altre dels moment claus de la eucaristia també el va reservar per a aquesta llengua: “Ha estat per a mi motiu de satisfacció poder declarar aquest temple Basílica Menor”, va dir referint-se al temple de la Sagrada Família.

La centenària obra de l'arquitecte Antoni Gaudí ja és Basílica

Tot i això, Benet XVI ha deixat ben clar quin el missatge que volia transmetre a tota Espanya:

  • -Defensa del model de família tradicional i la natalitat, que estan per damunt de “qualsevol desenvolupament” científic o tecnològic.
  • -Oposició al matrimoni homosexual i la eutanàsia.
  • -Encara que no ho va dir directament, també es va oposar a l’avortament: “L’Església s’oposa a totes les formes de negació de la vida humana y recolza tot allò que promoga l’ordre natural en l’àmbit de la institució familiar”.
  • -També va tindre paraules per a les dones al afirmar que “l’Església aboga per adequades mesures econòmiques i socials per a que la dona trobe en la llar i en el treball la seua plena realització”.

EL PRESIDENT VA RECORDAR-LI QUE... “Espanya és un estat aconfessional”.
L’ACOMIADAMENT D EL REI:Ens heu satisfet de paraules de pau i solidaritat, plenes d'esperança en què és possible un món millor”.


"IGUAL QUE UN CAP DE SETMANA NORMAL"
Què hi ha dels milions de benefici que anava a reportar la X visita del Papa a Espanya? On estan els 30 milions d’euros que, segons l’Ajuntament de Barcelona, havia de generar? El president de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miguel Ángel Fraile, diu que l’impacte econòmic s’observarà a llarg termini. “Els beneficis econòmics arribaran en dues setmanes o per Nadal”, declara. D’altra banda, la pràctica totalitat dels bars i comerços situats a prop de la Sagrada Família han afirmat que “havien previst molt més moviment”, però que finalment l’activitat i els beneficis aconseguits han sigut con els “d’un cap de setmana normal”. Sí que hi havia molta gent al voltant de la Sagrada Família –matrimonis amb molts fills, monges, grups de joves de moviments catòlics, membres de el Opus Dei...- però no gastaren.


“JO NO T’ESPERE”
Tot el món no ha esperat el Papa, ni tampoc tots han estat d’acord amb l’arribada del pontífex i la importantíssima inversió que la visita ha suposat. El dia 4 de novembre, dos dies abans de la visita, es va convocar una concentració a la plaça de Sant Jaume en “defensa de la laïcitat” de l’Estat i en contra de que la visita estiguera pagada amb fons públics a la que varen acudir al voltant de 5.000 barceloneses.



Col·lectius de gais i lesbianes també varen protestar. Centenars de parelles varen besar-se al pas del Papa en protesta per les seues crítiques al matrimoni homosexual.


LA PRÒXIMA CITA:
La tercera visita del Papa número 265 de l’Església Catòlica serà en agost de 2011, amb motiu de la Jornada Mundial de la Joventut.

16 comentarios:

  1. Sorprengueren gratament les paraules en català. Fou un detall per part del Papa la salutació en la llengua materna de la ciutat de Barcelona. No pense el mateix d'algunes de les declaracions que més endavant (i ja en castellà) va fer

    ResponderEliminar
  2. Però que esperavem? Ha passat com en el conte de "la lletera"! Tant i més per que ve el Papa! S'han quedat tots esperant els beneficis econòmics de la visita. I les depeses han estat tan elevades!(Eixes sí que les paguem entre tots). Al menys els que sí l'esperaven amb devoció han pogut gaudir del seu pas per Santiago i Barcelona (malgrat que en el seu recorregut pels carrers d'aquestes ciutats, haja passat massa ràpid i haja estat un poc decepcionant)

    ResponderEliminar
  3. Creo que había demasiada expectación con esta visita. La Iglesia debe dar un giro considerable, adaptarse a los tiempos actuales, mostrarse más cercana al pueblo y propiciar el regreso a su seno de muchos ciudadanos que se han visto decepcionados progresivamente. Debe ser un sustento, una ayuda, una motivación; debe tender una mano a quien lo necessite y cuando lo necessite,... Pero las altas esferas eclesiásticas estan anquilosadas y el desencanto se està generalizando. Cada vez hay menos vocaciones religiosas... ¿pero cómo las va a haber conforme estan las cosas?(los casos de abusos, por ejemplo,...)

    ResponderEliminar
  4. Aquesta noticia està massa modalitzada...

    ResponderEliminar
  5. Clar! Tots no pensen igual! No pot ser que tot el món estiguera esperant la visita del Papa!.Els col·lectius de gays i lesbianes no tenen massa que agrair-li a l'església,per eixemple. Com tampoc estarien massa entusiasmats amb l'arribada de Benet XVI aquells que defensen la laïcitat de l'estat.
    Si amés amés, les expectatives dels beneficis de la visita no s'han cumplit...tampoc estan contents els treballadors del sector servicis.
    El Papa tornarà a l'agost del 2011 de nou a Espanya, i amb aquesta serem el país europeu que més vegades ha rebut la seua visita. No ens podem queixar!

    ResponderEliminar
  6. Ha sido un momento muy importante en nuestras vidas. El hecho de ver pasar al Santo Padre, aunque ha sido más rápido de lo que esparábamos nos ha llenado de Paz, Alegria, Ilusión, de ganas de hacer cosas. Para nosotros ha sido como fortalecernos, ha venido para que lo sintamos más cerca; ya tenemos una carga de Fé. Ha sido muy bonito y gratificante; sobre todo por venir tan cerca de Navidad. Ciertamente vamos a concluir de manera entrañable este año 2010. Yo estuve en Valencia y he estado en Barcelona; la experiencia no la puedo explicar, y procuraré estar también en Madrid..

    ResponderEliminar
  7. La verdad es que Benedicto XVI no tiene el carisma que tuvi Juan Pablo II, no conquista a los fieles y tiene un discurso demasiado conservador.
    De todos modos, el estamento de la Iglesia esta muy perjudicado y ahora cuentan más los valores y la cercania que tanta fastuosidad y poder. Me gustaría que alguien pudiera decirme que ha costado la visita del Papa y que pensaramos que con ese dinero se pueden alimentar a millones de niños. Jesús quería que se diera a conocer su mensaje y su Palabra pero no determino que fuera con tanto boato y riqueza....

    ResponderEliminar
  8. La iglesia no puede hacer oidos sordos a los avances de la sociedad.
    Deberan sentarse y empezar a pensar sin miedo. La iglesia debe modernizarse.
    No se pueden mantener las ideas tan ancladas.

    ResponderEliminar
  9. Jo no vaig a misa, a mi me té igual que vinga el Papa.

    ResponderEliminar
  10. Qué pensa l'església dels problemes greus actuals en el món? On hi ha més pobrea i més necessitat, al racó més apartat i de difícil accés, jugant-se la vida ,... trobem ONGs amb persones dignes d'admirar, íntegres i que són capaços de donar-se completamnet als demés. I l'església catòlica?...

    ResponderEliminar
  11. Estic d'acord amb el darrer comentari. I em ve al cap el Doctor Cabadas. Esta persona és capaç d'afrontar els casos més difícils i donar-los una esperança. A ell i a gent com ell... jo sí els espere! i em "lleve el barret" davant seu.

    ResponderEliminar
  12. Yo sólo digo que aquí "hay mucha tela que cortar" y que a mi me gustó el "Código Da Vinci"

    ResponderEliminar
  13. Vamos a ver:
    En primer lugar todos conoceis que en el seno de la iglésia católica se desarrollan las actividades de muchas, muchísimas ONGs, empezando por Cáritas, que hacen una labor incuestionable, desde hace muchos años. Otra cosa es la actitud de la jerarquia eclesiastica, en fin, los del gorrito rojo, jeje. Estos deben de adaptar sus doctrinas al avance de la sociedad, teniendo en cuenta sus fundamentos. Lo del aborto, yo que soy un chico adoptado, por que mi madre en su dia quería matarme para tener una vida un poco más cómoda estoy radicalmente en contra, sólo teneis que poneros en esta situación para comprenderlo. Con el apoyo de la familia y hoy en dia de las instituciones se puede superar cualquier situación, pero segar una vida es algo muy fuerte. Yo comprendo que es una gran contrariedad tener que criar un hijo cuando las circustancias no son las óptimas. Pero tambien es algo en lo que tenemos que avanzar. Hemos trivializado lo que es una futura vida y os digo que poca grácia tendría que mi madre en su dia hubiera decidido triturarme dentro de su útero.

    ResponderEliminar
  14. Qué fuerte! El seleccionador Vicente del Bosque le ha llevado la Copa de
    Campeones del Mundo de Fútbol a Rouco Varela!

    ResponderEliminar
  15. Un poco de confusión sí que hay. Si no, ¿porqué se están produciendo matizaciones a las matizaciones de las palabras del Papa sobre el uso del preservativo? Hoy el portavoz de los Obispos españoles dice: "En las palabras del Papa no hay, ni de lejos, una legitimación de la prostitución o del preservativo.(...)" El Papa dias antes había "matizado" la "matización" que hizo el portavoz del Vaticano sobre sus palabras en el libro-entrevista. ¡No está muy clara la cosa!

    ResponderEliminar
  16. Pués ahora nos vuelve a reñir el Papa. Hay que poner a nuestros niños nombres que esten en el santoral. En el fondo tiene razón, los cristianos que llevan a bautizar a sus niños y les ponen nombres xinos o árabes, aunque tengan significados bonitos, no demuestran ser muy coherentes.

    ResponderEliminar